Dick Kraayveld, PA8DWN (ex PA3ALM), overleden

In Memoriam Dick Kraayveld

OM Dick Kraayveld PA8DWN

Op 27 april is Dick Kraayveld – PA8DWN (oud PA3ALM) overleden in het Erasmus MC aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij is 85 jaar geworden.

Dick is de Haagse afdeling altijd trouw gebleven alhoewel hij vanaf 1970 in Maassluis woonde.

Rond 1970 is hij ook begonnen met de hobby als radiozendamateur.

Zijn zoon vertelt ons: Alles wat bij ons en de buren aan elektrotechnische spullen niet goed ontstoord was begon een eigen leven te leiden. Elektrische orgels, ketels, telefoons, e.d. deden de gekste dingen. Rond de kerstdagen gingen zelfs de lampjes van de kerstboom mee knipperen met zijn morseschrift.

Dick zijn grote liefde was verbindingen maken met morse. Hij werkte ook mee, als illustrator, aan het blad Morse Magnificat (MM). Dit blad over morse was in 1983 gestart door Rinus Hellemons (PA0BFN).  Dick kon altijd smeuïge verhalen vertellen over de bijeenkomsten die door MM werden gehouden.

Rond 2008 is Dick vrijwilliger geworden aan boord van de zeesleper Elbe in Maassluis. Daar begon hij aan de restauratie van de radiohut. De grootste uitdaging daarbij was de hoofdzender SRA MT 600. Na het laten bouwen van een fors aantal nieuwe trafo’s en het verkrijgen van diverse museale zaken zoals zendbuizen uit Amerika en meters uit Engeland is de hoofdzender na 2,5 jaar weer tot leven gewekt. Hij heeft hier van Radio Holland veel waardering voor gehad, wat hem veel deed.

Dick was in 2007/2008 de morsecursusleider bij onze afdeling en maakte in dezelfde periode ook enige tijd deel uit van ons afdelingsbestuur. Bij de afdeling begeleidde hij ook 2 Haagse VWO leerlingen. Onder leiding van Dick bouwde ze voor hun profielwerkstuk een regeneratieve ontvanger en konden zij de werking ervan verklaren. De ontvanger is dit jaar geschonken aan de studieverzameling EWI bij de TU-Delft.

Wij gedenken Dick als een gedreven radiozendamateur met veel liefde voor techniek en morse.

Namens de leden van de afdeling Den Haag wensen wij zijn vrouw, kinderen, verdere familie en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Het Bestuur van de Afdeling Den Haag

(Namens deze H. Römer – voorzitter)